UKK

Täältä löydät vastauksen joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin:

 

Kuinka irtisanon asuntoni?

Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti vuokranantajalle, eli NAL Asunnoille. Irtisanomisilmoituksen voit ladata suoraan täältä. Tulosta, täytä ja lähetä irtisanomisilmoitus sähköpostin liitteenä osoitteeseen asiakaspalvelu@nalasunnot.fi. Voit myös viedä ilmoituksen NAL Asuntojen toimistolle tai postittaa sen.

 

Mikä on irtisanomisaika?

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Vuokralainen maksaa vuokran irtisanomisajalta. Irtisanomisaika lasketaan irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä: esimerkiksi jos irtisanomispäivä on 15.6, asukkaan vuokravastuu loppuu seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä eli 31.7.

 

Mihin avaimet palautetaan vuokrasopimuksen päättyessä?

Avaimet palautetaan aina vuokranantajalle! Avaimia ei jätetä asunnolle eikä talolla olevaan asumisohjaajan postilaatikkoon. Avaimet on palautettava NAL Asuntojen toimistolle (Malminkaari 9 ) viimeistään kuukauden 1. päivänä klo 12.00 mennessä, tai mikäli ensimmäinen päivä osuu viikonloppulle tai on pyhäpäivä, palautetaan avain seuraavana arkipäivänä klo 12.00 mennessä.

 

Mikä on talonkirjaote tai todistus asumisesta?

Talonkirjanote ja todistus asumisesta ovat sama asia. KELA tarvitsee ko. lomakkeen asumistukihakemuksen liitteeksi. Talonkirjaotteesta näkyy, ketkä kaikki asunnossa virallisesti asuvat. Talonkirjaotteen saat huoltoyhtiöstäsi.

 

Voinko muuttaa vuokranmaksuni eräpäivää?

Vuokranmaksun eräpäivä on aina kuukauden toinen päivä, mutta sen osuessa viikonloppuun tai pyhäpäivään, on eräpäivä seuraava arkipäivänä. Eräpäivää ei voi muuttaa. Maksamalla yhden kuun vuokran ennakkoon, voi asukas maksaa jatkossa vuokran mihin aikaan kuukaudesta tahansa.

 

Mitä tarkoittaa, että vuokrarästit menevät perintään?

Kun lasku on mennyt perintään, vuokravelkaa hoidetaan ainoastaan perintätoimiston kautta. Perintään meneminen tarkoittaa aina lisäkustannuksia (n.300 euroa + korot/rästi) jotka jäävät vuokralaisen maksettavaksi. Mikäli saat vuokravelkasi määräaikaan mennessä hoidettua, voidaan tapauskohtaisesti harkita vuokrasopimuksen jatkamista.

 

Miten toimin, jos saan varoituksen häiritsevästä asumisesta?

Kirjallinen varoitus on yksi vuokrasuhteen purkamisperusteista. Tutustu siis uudestaan talon järjestyssääntöihin ja muista, että sinun tulee huomioida talon muut asukkaat. Jos koet, että varoitus on aiheeton, ota yhteyttä isännöitsijään.

 

Mitä teen jos naapuri häiriköi?

Keskustele ensin naapurisi kanssa tai soita tarvittaessa poliisi paikalle. Sinulla on oikeus elää kodissasi turvallista ja rauhallista elämää. Mikäli järjestyssääntöjä ei noudateta, voit ilmoittaa asiasta vuokranantajalle kirjallisesti tai ottaa yhteyttä asumisneuvojaan.

Ilmoituksen häiriöstä voi tehdä sähköpostitse isännöitsijälle, osoitteeseen isannoitsija@nalasunnot.fi. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi mahdollisimman tarkasti ilmoittajan nimi ja tarkka osoite, ilmoittajan puhelinnumero, häiriön tapahtuma-aika/ajat, häiriön tapahtumapaikka, kuka on häiriön aiheuttaja ja tarkka selonteko tapahtumista. Ilmoittajan henkilöllisyys jää vain vuokranantajan tietoon. Poliisit eivät ilmoita käynneistään vuokranantajalle.

 

Voinko maalata asuntoni seiniä tai tehdä asunnossa muuta remonttia?

Asunnon maalaaminen ei valitettavasti ole sallittua. Jos asunto on mielestäsi maalauksen/remontoinnin tarpeessa, niin olethan yhteydessä vuokranantajaan. NAL Asunnot teettää tarvittaessa kaikki muutostyöt ammattilaisilla.

 

Saan palkan joka kuun 15. päivä, voiko vuokranmaksun eräpäivää siirtää?

Eräpäivä on aina kuun alussa, eikä sitä voi siirtää. Mikäli vuokran maksaa vasta kuun puolivälissä, ehtii asukkaalle lähteä maksumuistutus, josta aiheutuu lisäkuluja. Suositeltavaa on maksaa 15. päivän palkasta jo seuraavan kuun vuokra. Vuokraa voi maksaa myös osissa, kunhan maksaa ennen eräpäivää. Tällöin välttyy ylimääräisiltä kuluilta.

 

Tuloni pienenivät yllättäen, enkä voi maksaa seuraavaa koko vuokraa eräpäivään mennessä, mitä tehdä?

Ole ensi tilassa yhteydessä asumisneuvojaan, tai vuokranantajaan. Kun olet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä, sinulla on hyvät mahdollisuudet neuvotella realistinen maksuaikautaulu. Mitä pidemmälle rästiasia etenee, sitä vaikeampi sitä on järjestää kuntoon.

 

Rahani ovat toistuvasti lopussa, ja vuokranmaksu sekä muut tärkeät laskut uhkaavat jäädä maksamatta. Mitä voin tehdä?

Ensin tulee selvittää syy siihen, miksi rahat eivät riitä ja kartoittaa onko mahdollista vähentää menoja tai lisätä tuloja. Työkaluja taloudenhallintaan saat esim. Mun talous -hankkeen nettisivuilta.